Sierlijke borders met een eigentijds karakter

Rondom het woonhuis van deze landelijk gelegen boerderij (Achterhoek) ligt een grote tuin en erf, met gazons, moestuin en boomgaard met oude fruitrassen. Een oude beuk, grote hulst en een linde geven er schaduw. Voor deze tuin en een gedeelte van het achtererf is een nieuw tuinontwerp gemaakt (door een andere tuinontwerper), waarbij ruime borders met vloeiende lijnen een rustig en eigentijds beeld schetsen.

Voor deze borders heb ik beplantingsplannen gemaakt, elk met een eigen karakter, accenten en afgestemd kleurenpalet. Aan de vanouds ‘representatieve’ voorzijde van de boerderij zullen karakteristieke ‘boerenplanten’ toegepast worden zoals boerenhortensia’s, margrieten, phloxen, pioenrozen, herfstasters en dahlia’s. Bestaande planten worden zoveel mogelijk ingepast en aangevuld met bijvoorbeeld sering, rimpelroos, rododendron en camelia, afhankelijk van standplaats. In de lange border die de tuin scheidt van de boomgaard is er ruimte om prachtige grote heesterrozen te planten, zoals ‘Moonlight’ en ‘Penelope’, die nauwelijks onderhoud vragen en de hele zomer bloeien.

Ook veel luchtige siergrassen, besdragende sierheesters en interessante vaste planten zijn gepland, naast leuke weefplanten en gaatjesvullers zoals crème-gele reuzenscabiosa en bollen voor kleur in april en mei. Voor de borders rondom het nieuwe ruime terras op het achtererf kozen we zonminnende planten die ook vlinders en andere nectarzoekers lokken, zodat je ze goed van dichtbij kunt bekijken. Muren, bomen en een pergola worden benut voor heerlijk geurende liaanrozen met duizenden kleine rozenbotteltjes in de herfst, kamperfoelie en doorbloeiende klimrozen in combinatie met clematis in vele kleuren en geuren. De mooi verzorgde aanleg is van Van Langen Hoveniers uit Dinxperlo. De tuin wordt gefaseerd aangelegd. De foto’s laten enkele borders zien van het eerste seizoen na aanplant. Dat belooft wat! 

Ga door naar het volgende project