Mulch is tuingoud

Om de tuin vitaal te houden is mulchen onmisbaar! Mulchen is het tussen de planten aanbrengen van bijvoorbeeld een laagje afgevallen blad, compost of schors. Mulch voorkomt dichtslaan en uitdrogen van de grond door regen, zon, wind en ‘kale vorst’. Zoals een natuurlijke strooisellaag dat in de natuur doet. De bodem blijft met een mulchlaag gelijkmatig vochtig, waardoor zich een rijker bodemleven ontwikkelt. Alle planten en dus ook rozen doen het er heel goed op.
Dat bodemleven (zoals wormen, pissebedden en kleine bodeminsecten, schimmels en bacteriën) zorgt voor verwerking van plantenresten tot humus en maken de voedingsstoffen beschikbaar voor planten. De bodem wordt er ook rul en luchtig van met een goede structuur voor beworteling. Een zeer belangrijke schakel dus in een ecologisch complete en gezonde kringloop.

De mulchlaag neemt ook licht weg, waardoor (onkruid)zaden niet kiemen en schoffelen en wieden dus (bijna) verleden tijd is. Veel vaste planten komen de winter bovendien beter door met zo’n isolerend dekbedje mulch. Dus stop het herfstblad niet in de gemeentelijke bladkorf, maar behoud dit goud voor uw eigen tuin! Heeft u heel veel blad, dan loont het om er een grote hoop (of in een korf) van te maken die na een jaar een berg kostbare, voedzame bladaarde levert. Te gebruiken als mulch of als potgrond! Ik adviseer meestal om schors toe te passen. Naast dat het redelijk betaalbaar is, lekker ruikt en er mooi uitziet, is het ook makkelijk aan de kant te schuiven als je wat wilt (ver)planten. Het verteert langzaam, zonder dat er veel zichtbare schimmelvorming is (in tegenstelling tot houtsnippers). Jaarlijks wat schors aanvullen zodat het laagje dik genoeg blijft, is het enige onderhoud.

In het verleden werden allerlei materialen voor mulch of afdekking gebruikt. De aardbei heeft daaraan haar Engelse naam ‘strawberry’ te danken. Stro houdt de bodem vochtig en laat toch veel lucht toe en het voorkwam ook dat de aardbeien schoon bleven, zonder modderspatten. Ook stalmest, ruwe compost, karton(snippers), oude kranten, gazon maaisel, hooi en houtsnippers werden of worden wel gebruikt in verschillende situaties. Maar gebruik vooral geen turf of cacaodoppen. De winning van turf richt internationaal grote natuurschade aan. Bovendien is turf als mulch is niet geschikt. Het blijft te nat en sluit de bodem daardoor af en heeft ook geen voedingswaarde. Cacaodoppen zijn dodelijk voor honden als die de doppen opeten! En een tuin die naar chocola ruikt in plaats van naar bloemen is ook niet de bedoeling.